de zuiderwaterlinie in reek

Al sinds de Tachtigjarige oorlog - ruim 450 jaar geleden - strijd men in Brabant met én tegen het water. Hier ligt dan ook de eerste echte waterlinie van Nederland. Na de strijd tegen de Spanjaarden deed de linie dienst tegen de Fransen en Belgen, tot gevechtsvliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog een eind maakten aan de Zuiderwaterlinie als militaire verdedigingslinie.

"in de zuiderwaterlinie zitten veel prachtige verhalen over ons verleden verborgen."

Henri Swinkels - gedeputeerde Provincie Noord-Brabant

kampement frederik hendrik 1639

‘Den 9 Augusti 1639 te Reeck’

Balthasar Floriszoon van Berkenrode zette het dorpje Reek op de kaart. Letterlijk. Deze kaartenmaker was mee op veldtocht met Frederik Hendrik naar Duitsland. Dagelijks legde hij vast waar ze hun tenten opsloegen. Den 9 Augusti 1639 te Reeck, schreef hij op zijn tekening van Reek. Op de plek van de huidige Reekse Molen stond toen ook al een molen is goed te zien.

de hele zuiderwaterlinie ontdekken? - Overnachten doe je in Landerd