hooibergen

In het landschap zie je de hooibergen al van ver. Het zijn romantische beelden die herinneren aan vroegere tijden. Hooibergen werden van oudsher gebruikt om hooi en stro in op te slaan, zodat het vee in de wintermaanden van voldoende voer kon worden voorzien. In de winter was er immers geen vers gras. In de jaren 60 zijn de meeste hooibergen uit het straatbeeld verdwenen. Door de komst van de grote machines en het inkuilen van veevoer raakten de hooibergen hun functie kwijt en raakten ze in onbruik. 

Sinds 2007 duiken er nieuwe hooibergen op in de gemeente Landerd. Er zijn steeds meer boeren en hobbyboeren die een hooiberg hebben. De hooibergen koppelen de nostalgie van het verleden aan het heden en hebben een puike moderne functie. Inmiddels zijn er zo'n 25 hooibergen te vinden in het gebied, ieder met hun eigen functie. De uitbreiding van het aantal gaat gestaag door: 'Iets moois uit het verleden, met een functie in het heden, is klaar voor de toekomst!'

wij willen iedereen laten genieten van iets waar wij iedere dag van mogen genieten!

Fon van den Boom - Landleven, juli 2017

Maak kennis met de hooiberg-eigenaren

Speciaal voor de Hooibergendag van 2017 interviewden we vier trotse hooiberg-eigenaren. We vroegen hen naar het ontstaan van hun hooiberg, de functie ervan en naar wat zij zelf zo bijzonder vinden aan de hooiberg. Tevens vertellen de eigenaren je wat een bezoek aan de Hooibergendag zo bijzonder maakt.

lees de verhalen

Stichting Hooibergen

Wil je het hele jaar op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom hooibergen? Stichting Hooibergen heeft haar eigen website waar zij de laatste nieuwtjes plaatst.

Blijf op de hoogte!