van bossche bol tot bossche school

De Bossche School is een traditionalistische stroming in de Nederlandse architectuur die sterk gebaseerd is op getalsmatige verhoudingen. De stroming is voortgekomen uit de Delftse School en zij had haar weerslag vooral op de katholieke kerkenbouw. In deze regio zijn een hoop gebouwen vormgegeven in deze stijl, met dank aan architect Jan de Jong. Een bijzonder stukje cultuur, dat zeker het ontdekken waard is!

De fietsroute

Dwars door De Maashorst loopt de fietsroute langs Brabantse dorpen en vestingstadjes. De route voert langs diverse panden gebouwd in de bijzondere "Bossche School" architectuurstijl. Al fietsend of wandelend door het gebied, geniet je van bos- en heiderijke landschappen, de Maasdijk, zandduinen en de uiterwaarden. Hier maak je kennis met de grote grazers in het gebied Keent en De Maashorst, zoals de Tauros en Exmoorpony's.

Beleef de typisch Brabantse gastvrijheid op één van de vele gezellige terrasjes. Natuurlijk begin je de route met een 'tas koffie' en een heerlijke Bossche Bol. Je kunt de route starten bij een van de startpunten van de route. Daar krijg je de échte Bossche Bollen van Jan de Groot!

Bekijk de fietsroute

jouw tussenstops

 


Jan de Jong

Eén van de prominentste architecten van deze stijl is Jan de Jong (Lith, 19 juli 1917 - Schaijk, 1 januari 2001). Als timmerman volgde hij in de avonduren cursussen PBNA in Oss, waarna hij verder studeerde aan de HBO Bouwkunde in Tilburg.

Na zijn afstuderen tot 1956 volgde hij een cursus Kerkelijke Architectuur van Dom Hans van der Laan in het Kruithuis in 's-Hertogenbosch. Vervolgens werd hij één van de vormers van de Bossche School. Naast het ontwerpen in de Bossche Stijl, gaf hij ook cursussen Kerkelijke Architectuur.

Het doel van Jan de Jong is in een kort citaat goed weer te geven: "het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest".

Aan de Rijksweg 56 in Schaijk staat het Huis van Jan de Jong in een strakke stijl gebouwd met een ommuurde tuin. Zijn villa is niet beroemd geworden omdat De Jong niet gesteld was op publiciteit.

Het begin

De Bossche School is een architectuurstijl die door een groep architecten in Delft is gevormd. Deze architecten raakten onder de indruk van de mogelijkheden die het ‘plastisch getal’ bood. De leer van het plastisch getal werkt met universele en op de natuur gebaseerde verhoudingen. De magie van deze achtergrond ligt o.a. in Stonehenge waar de groep een perfecte verhoudingsmaat terugvond. Het effect van deze manier van bouwen is voor de gebruiker een ervaring van rust, ruimte en spiritualiteit aan de binnenkant van het gebouw. Bekende namen van de Bossche School zijn Dom Hans van der Laan en Jan de Jong.

Tijdens de fietstocht leer je veel over de Bossche School Architectuurstijl. De objecten van de Bossche School worden afgewisseld met vele andere inpirerende bouwwerken zoals het kerkje van Velp uit de 12e eeuw.

extra plannen voor onderweg.....

Wanneer je de fiets- of wandelroute goed plant, kun je ook een wandelexcursie boeken langs een kudde Taurossen in de Keent. Deze kudde vind je in het gebied de Oude Maasarm tussen Ravenstein en Grave. Onder begeleiding van de Stichting Tauros kun je hier een één tot twee uur durende natuurexcursie boeken.

Ben je met kinderen onderweg, bezoek dan zeker het avonturenspeelbos Docus de Das in Schaijk, tegenover startpunt De Boshut!

De route is met een goede fiets gemakkelijk in één dag te fietsen. Wil je optimaal van De Maashorst, Herperduin en Keent plus de vestingstadjes en de dorpskernen genieten, dan is een overnachting in het gebied écht aan te raden! Langs de route vind je voldoende hotels, B&B's, pensions, groepsaccommodaties voor een comfortabele overnachting.

Hier kan ik overnachten