anders langs de maas

De route 'Anders langs de Maas' is een middellange afstandsroute van ongeveer 70 kilometer. Van 's-Hertogenbosch, via Oss en Ravenstein naar Cuijk. Door de aanwezigheid van NS-stations zijn deze plaatsen uitstekende startpunten voor zowel één, twee- of driedaagse wandel-, fiets-, of struintochten langs een van de mooiste streken van Brabant, met diverse hoogwaardige overnachtingsmogelijkheden langs de route.

De Maasdijk is sinds mensenheugenis niet alleen een waterkering maar ook de meest betrouwbare verbindingsweg tussen de vele maasdorpen en vestingstadjes, Megen, Ravenstein en Grave. Zeker in de wintermaanden vormt deze route een robuuste ketting, waaraan deze woonkernen als kralen van bijzondere waarden zijn geregen.

Op initiatief en in opdracht van Stichting Maasmeanders is er een route uitgezet over en langs deze Maasdijk die geschikt is om te wandelen en te fietsen. Op grote delen zijn ook struinroutes uitgezet waardoor je ervoor kunt kiezen om door de uiterwaarden te gaan tot aan de Maas. Deze routes zijn uitgezet als zomerroutes omdat 's winters bij of direct na hoog water, deze paden vaak niet begaanbaar zijn.

Op de route langs de dijk passeer je tussen Den Bosch en Cuijk ruim twintig woonkernen waar het vaak lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan. De eeuwenoude vestingstadjes Megen, Ravenstein en Grave, de oorspronkelijke Romeinse nederzetting Cuijk en het dorp aan de rivier Lith kunnen net als alle andere dorpjes en gehuchten parels worden genoemd. Al deze landelijke Maasdorpen met hun rijke historie hebben elk hun eigen bekoring en eigen waarde, die je als bezoeker zal verrassen.

Al deze woonkernen worden afgewisseld met (groei)briljanten aan de ketting: de natuurwaarden. Restanten van oude dijkdoorbraken, in de vorm van wielen, afgesneden Maasmeanders en talrijke poelen hebben zich ontwikkeld tot natuurgebieden van belang. Nieuwe ontwikkelingen in het gehele uiterwaardengebied geven met recht aan dat de term 'groei' van toepassing is. Grote stukken uiterwaarden zijn of worden door Natuurmonumenten of Brabants landschap omgevormd van cultuurgrond naar natuur.

Deze route leent zich ook uitstekend om in delen te ontdekken. Door haar ligging dicht bij de stedelijke gebieden van Den Bosch, Oss en Nijmegen kun je er ook voor kiezen om in verschillende etappes de route te ontdekken. Gedurende alle seizoenen is er wel wat te beleven. De ondernemers die lid zijn van de stichting Maasmeanders staan voor je klaar om je te voorzien van een hapje, een drankje, een overnachting of voor andere vormen van ontspanning of recreatie.

Bij de route is een boekje uitgegeven waarin niet alleen de route is beschreven maar waarin je ook boeiende fragmenten van de geschiedenis van dit gebied kunt lezen. Bijzonder is dat alles in dit gebied zo onlosmakelijk verbonden is met de grillen van de Maas!