200 jaar wapen van reek

Het Wapen van Reek wordt dit jaar 200 jaar oud. Een mijlpaal die gevierd moet worden. Maar hoe is dit Wapen eigenlijk in Reek terecht gekomen? En waar staat het voor?
Kom 14 oktober naar Reek en ontdek het stoere verhaal achter het Wapen.

programma

Zondag 14 oktober:

 • Vanaf 09.00 uur: Frans ontbijt en le pain tevoet bij Onder Ons in Reek.
  Reserveren
   
 • Om 14.00 uur: De start van de Vossenjacht. Beleef het verhaal van de Landstorm in de vorm van een kindvriendelijk spel en verdien je eigen Wapen van Reek!
  Locatie: Wapen van Reek
  Reserveren
   
 • Vanaf 13.00 uur: Tentoonstelling over Reekse verhalen uit de Franse tijd. Daarnaast loopt er een doorlopende voorstelling van het schimmenspel 'Reek Roem Rijk'.
  Locatie: Wapen van Reek
   
 • Vanaf 17.00 uur: Na de Vossenjacht zal het Wapen van Reek aan de Reekse bevolking worden geschonken, als dank voor het getoonde moed.
  Locatie: Wapen van Reek
   
 • Vanaf 17.00 uur: Eten als Galliërs bij Onder Ons in Reek. Een heerlijk varken aan het spit.
  Reserveren
  * reserveringen gaan naar info@onderonsinreek.nl.

Volg ons op Facebook

 

de ingezetenen van reek bevonden zich bij alle attaques aan het spits van den landstorm en hebben zich heldhaftig gedragen

Burgemeester J.B. van Erp van Reek richt zich in 1818 tot de Hoge Raad van Adel in Den Haag om het Wapen aan te vragen

het verhaal achter het wapen van reek

Het verhaal van het Wapen van Reek begint in Grave. Grave werd door de Fransen als een belangrijke vestingstad gezien. In augustus 1813 verbinden Oostenrijk, Rusland en Pruisen zich tegen Frankrijk. Als gevolg van deze alliantie, werd Grave versterkt met materiaal en manschappen. Door overwinningen van de Russen en Pruisen, verlieten de Fransen Nederland. Behalve Grave.

Hier kwamen zij geïsoleerd te zitten, waardoor ze met plundertochten op zoek moesten naar voedsel. Reek was herhaaldelijk doelwit van deze troepen. Om dit tegen te gaan werd door verschillende gemeenten een ‘landstorm’ gemobiliseerd. Deze burgerwacht van 1500 man zorgde op 14 mei 1814 voor het vertrek van de Fransen uit Grave.

De burgemeester van Reek heeft, na de rol die Reek heeft gespeeld tijdens de landstorm, het dorp voorzien van een eigen wapen. Een driekleurig schild, met de letters R.R.R. op de middelste baan. Reek Religioni Regi: Reek is trouw aan de kerk en koning. Het Wapen is een herinnering dat de gemeente Reek de 1e is geweest op de linker Maashoever die op 15 januari 1814 de Franse vijand in de ogen keek.

hier moet je zijn