wijst

wat is wijst?

Wijst is een zeldzaam natuurverschijnsel dat voorkomt in De Maashorst. Honderdduizend jaar geleden ontstonden er breuken in de aardkorst. Deze breuken zorgden voor het ontstaan van wijst. Wijst ontstaat namelijk aan de hoge kant van de breuk. Het horizontale afstromende grondwater blijft liggen op de breuk door verschil in korrelstructuur van de bodemlagen. Hierdoor wordt het water omhoog gestuwd. Deze hoge stukken naast de breuk zijn dan ook natter dan de lager gelegen stukken grond.

Dit is toch wel een beetje vreemd, je zou zeggen, water zakt naar beneden. Bij wijstgronden is dat net andersom, de ondergrond verschuift en hierdoor liggen er lagen grond over elkaar die geen water doorlaten. Het water wordt omhoog gestuwd en komt aan de oppervlakte als ijzer- en kalkhoudende kwel. De beekjes en plassen kleuren daarom vaak roodbruin. Wist jij dat de breuk nog steeds met millimeters per jaar verschuift?

Wijst in Landerd

Met De Maashorst heeft Landerd een uniek natuurgebied om haar heen. Maar ook binnen onze dorpen is er een wijstverschijnsel te vinden. Wijstgebied Graspeel in Zeeland is namelijk een van de vier wijstgebieden in De Maashorst. Deze plek kunt u vinden door het wandelpad en de informatiepanelen te volgen die zijn geplaatst. De wandeling begint op de kruising van de Langenboomseweg en de Veldzuring.