het begin van ptl

Het begon met wandelingen door de kom van Schaijk, Zeeland en Reek. Het was het begin van Platform Toerisme Landerd. Ruim 15 jaar geleden de start van wat nu een heel scala aan toeristische en recreatieve mogelijkheden in de gemeente Landerd is geworden. Voorzitter Gerard Selten, secretaris Rianne Mathijssen  en coördinator Marij van der Leest vertellen er enthousiast over.

Landerd op de kaart zetten. Dat was de intentie van de gemeente toen een groep mensen werd gevraagd daar gestalte aan te geven. Mensen uit de wereld van de recreatie, de ondernemers, ZLTO, verenigingen, horeca en burgers staken de koppen bij elkaar. Dat is uitgegroeid tot de vele activiteiten van Platform Toerisme Landerd. Gerard Selten: ”We proberen elk jaar iets nieuws te doen of projecten verder door te ontwikkelen. Zo is bijvoorbeeld het idee voor de open tuinendagen ontstaan, wat we nu hebben omgevormd tot het Rundje Landerd.” Voorzitter Selten somt meer van die voorbeelden op, zoals de thema routes. Een ervan, de Bossche Schoolroute dateert al van 2004, is in 2009 geheel vernieuwd en heet sinds twee jaar ‘Van Bossche bol tot Bossche School’.

we proberen elk jaar iets nieuws te doen of projecten door te ontwikkelen

Gerard Selten - Voorzitter

Secretaris Rianne Mathijssen, eigenaar van de Buitenhorst aan de Franse Baan in Schaijk, is overtuigd van de goede samenwerking. “De structuur is er. Het is een mooie basis, er wordt vaak en veel gebruik gemaakt van wat wij te bieden hebben. De vraag stijgt nog steeds, niet alleen uit Landerd, maar uit een veel grotere regio.” Dat loopt uiteen van de mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, maar ook om andere dingen te doen. Voor jong en oud. Docus de Das, geïntroduceerd in 2006 is als mascotte een blikvanger. Het resulteerde in het Docus Avonturenpad, uitgevoerd onder een aparte stichting. ‘Spelen, leren en beleven’ is het motto.

Als beroepskracht is Marij van der Leest onder de indruk van wat het platform al heeft gerealiseerd. Een grote groep vrijwilligers maakt dat mogelijk. Marij fungeert als aanjager, zorgt dat al die vrijwilligers hun werk kunnen doen. Ze roemt de samenwerking. En ze probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken. De vraag naar de vele informatiefolders is groot. “We hebben op veel plaatsen folders liggen, we het op 20 plaatsen een informatiezuil en we zijn actief op de sociale media.”

Rianne, Gerard en MarijRianne, Gerard en Marij