de vrijwilligers

Ze wonen hun hele leven lang al in of bij het natuurgebied De Maashorst dat deel uit maakt van de gemeente Landerd. Toch verbazen Albertine van Vucht en Wim Verstegen uit Schaijk zich nog over dat gebied. Ze werken als vrijwilliger voor het Platform Toerisme Landerd. “Het is gewoon mooi om te zien hoeveel plezier de mensen hebben in het gebied. Het is mooi om daar onderdeel van te zijn,” aldus een van hen.

Wim Verstegen groeide op aan de Franse Baan, speelde als kind al in de bossen en kent het gebied. Hij is sinds enkele jaren actief voor het Docuspad, heeft meegeholpen bij de opzet en de realisatie en houdt nu vooral toezicht op de staat van de speeltoestellen en andere zaken. Albertine van Vucht was dagelijks bezoeker van het natuurgebied en dat wekte haar interesse om voor het platform actief te worden. “Ik ben heel erg geïnteresseerd in wat er om je heen gebeurt, in wat Landerd allemaal heeft te bieden. Mijn idee is: weet waar je woont en wees trots op wat we hebben.”

Medewerkers van IBN doen voor het Docusproject het onderhoud. Wim Verstegen is vooral toezichthouder. “Ik was er niet meer zo bekend mee, mijn kleinkinderen vertelden dat het daar zo mooi was. Ik had dat niet zo in de gaten, maar het is een schitterend gebied.” Voor Wim Verstegen de aanleiding zich aan te melden als vrijwilliger. Hij deed aanvankelijk zelf allerlei klusjes, samen met andere vrijwilligers, nu is zijn werk meer coördinerend. “Ontspannen bezig zijn, er zit geen druk achter. Er komen veel scholen en dan is het mooi om te zien hoe kinderen van het gebied genieten.”

Wim Verstegen

mooi om hier onderdeel van te zijn

Albertine en Wim - Vrijwilligers bij PTL

Albertine van Vucht

Diezelfde ervaring heeft Albertine van Vucht. Ze geeft aan groepen of aan mensen individueel informatie over het gebied. “Ik verbaas me soms over het feit dat mensen hier zo weinig weten van de eigen plaats waar ze wonen. Het is dan toch heel erg leuk om mensen de weg te wijzen, om ze te informeren over bijvoorbeeld de herkomst van namen.” Sinds 5 jaar werkt Albertine als vrijwilliger. De cultuur-historische route is een van haar activiteiten. “De geschiedenis en de cultuur van de streek onder de aandacht brengen”. Ze is op vele terreinen actief. Om er een paar te noemen: de molendagen, wandelingen, speuren naar sporen en natuurlijk het Docus de Daspad.”

Er is voor Platform Toerisme een vast groepje vrijwilligers en een groep mensen die bij projecten de helpende hand bieden. “We komen altijd handen te kort,” aldus Albertine. “Ik zou tegen de mensen willen zeggen: kom mee helpen, draag samen met ons uit hoe mooi het hier is en hoe trots we er op kunnen zijn.”

Wil jij ook vrijwilliger worden of eens met ons in contact komen?

Stuur ons een mail